Radomski Bank Żywności przy współpracy z Centrum Usług Społecznych w Wieniawie zorganizował warsztaty w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021 Plus. Działania przewidywały realizację spotkań edukacyjnych (warsztatów) obejmujących: zagadnienia kulinarne, z zakresu dietetyki, dotyczące edukacji ekonomicznej oraz niemarnowania żywności. Dzieci z terenu Gminy Wieniawa wzięły udział w dwóch warsztatach kulinarnych oraz dotyczących edukacji ekonomicznej.
Prowadzącą warsztaty była Pani Magdalena Sot- Szewczyk- dietetyk, trener Radomskiego Banku Żywności. Ekspert podczas spotkania poruszyła temat niemarnowania żywności, zdrowego odżywiania, a także temat budżetu domowego i oszczędności.
Dzieci chętnie uczestniczyły w rozmowach. Wyjątkowym powodzeniem cieszyły się warsztaty kulinarne, podczas których dzieci same przygotowały posiłki. Wśród nich były pizzerinki na cukinii, sałatka owocowa, lemoniada oraz deser z twarożku, limonki i czekolady.
Dzieci zakończyły warsztaty bogatsze o wiedzę teoretyczną i praktyczną. Na zakończenie wszystkie zgodnie odpowiedziały, że teraz same będą przygotowywać w domu zdrowe posiłki.
Monika Siara
Organizator Społeczności Lokalnej